Mlajši od 60 let ali v 10 letih po menopavzi

To je lahko deloma posledica medicinske pristranskosti – predpostavke, da simptomi menopavze niso resni –, vendar je to tudi delno razloženo z ugotovitvami iz obsežne študije iz leta 2013, ki je "pripeljala do številnih mitov in napačnih navodil, kar se nanaša na zdravljenje menopavze," je dejala dr. Juliana Kling, predsednica oddelka za interno medicino ženskega zdravja na kliniki Mayo, ki ni povezana z novim poročilom.

Čeprav je bila robustna študija zelo cenjena po 10-letnem spremljanju več kot 27.000 žensk v menopavzi, je Kling dejal, da je orisala tveganja in koristi hormonske terapije pri večinoma starejših ženskah, katerih povprečna starost je bila 63 let.

Toda poznejše študije so pokazale, da koristi hormonske terapije v veliki meri odtehtajo tveganja za zdrave ženske v zgodnjih fazah menopavze.

Hormonska terapija: kdo je ogrožen?

Poročilo, objavljeno v torek v recenzirani reviji Circulation, združuje obstoječe raziskave in priporočila o uporabi hormonske terapije za simptome menopavze in razvršča tveganja v tri kategorije:

Majhno tveganje

 • Mlajši od 60 let ali v 10 letih po menopavzi
 • Normalna teža
 • Normalen krvni tlak
 • Fizično aktiven
 • Majhno tveganje za raka dojke

Zmerno tveganje

 • Sladkorna bolezen
 • kajenje
 • Hipertenzija ali visok krvni tlak
 • debelost
 • Sedentarni / omejena mobilnost
 • Avtoimunska bolezen
 • Visoko tveganje za raka dojke
 • Hiperlipidemija ali visoka raven maščobnih delcev v krvi

Visoko tveganje

 • Prirojena srčna bolezen
 • Možganska kap, prehodni ishemični napad ali miokardni infarkt
 • Rak na dojki
 • Venska tromboza ali pljučna embolija
 • Aterosklerotična kardiovaskularna bolezen, koronarna arterijska bolezen ali periferna arterijska bolezen

Pomembno je, da imajo zdravniki "odkrit pogovor" s svojimi pacienti, ki trpijo zaradi simptomov menopavze, da bi jim pomagali razumeti "njihovo pravo tveganje" hormonske terapije in jih vključiti v njihovo oskrbo, je dejal Cho.

Drugi načini zdravljenja simptomov menopavze

Glede na kliniko Mayo obstajajo druge možnosti za zdravljenje simptomov menopavze za bolnike, ki spadajo v kategorijo visokega tveganja ali morda ne želijo nadaljevati s hormonsko terapijo.

zdravila

Zakaj čakati? Začnite dajati prednost svojemu srcu že danes – naročite Welltone na uradni spletni strani Welltone .

 • Nizki odmerki antidepresiva: Nekateri selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina lahko zmanjšajo vročine
 • Gabapentin: Čeprav je odobren za zdravljenje epileptičnih napadov, se je izkazalo, da zmanjša vročine
 • Klonidin: tabletka ali obliž, ki se običajno uporablja za zdravljenje visokega krvnega tlaka, lahko prav tako pomaga pri olajšanju
 • Zdravila, ki preprečujejo ali zdravijo osteoporozo, lahko pomagajo zmanjšati izgubo kostne mase, povezano z menopavzo

Spremembe življenjskega sloga

 • Dovolj spi
 • Jejte uravnoteženo prehrano
 • Redno telovadi
 • Ne kadite
 • Izogibajte se sprožilcem vročine, kot so vroče pijače, kofein, začinjena hrana, alkohol, stres, vroče vreme ali topel prostor

Čeprav obsežne raziskave še niso močno podprle alternativnih metod, nekatere ženske v menopavzi simptome ublažijo z jogo, akupunkturo, hipnozo ali rastlinskimi estrogeni.

Poglobite se: Več novic o zdravju

 • ‘Sproži alarm’: Dojenčki s sifilisom opozarjajo na pomanjkanje oskrbe
 • Zdravje moških: Dolžina penisa se je povečala za 24 % in to morda ni dobra novica
 • CDC: Najstnice poročajo o rekordnih stopnjah nasilja, žalosti in tveganja samomora

Sledite Adrianni Rodriguez na Twitterju: @AdriannaUSAT.

Pokritost zdravja in varnosti pacientov pri USA TODAY je delno omogočena z donacijo Fundacije Masimo za etiko, inovacije in konkurenco v zdravstvu. Fundacija Masimo ne zagotavlja uredniškega prispevka.

Znanstveniki so vse bližje možnosti izdelave novega človeka iz kože ali krvnih celic – brez potrebe po seksu.

Ta pristop močno presega oploditev in vitro, ki združuje jajčece in spermo v laboratoriju, saj ne zahteva naravnih jajčec ali sperme.

Imenuje se in vitro gametogeneza ali IVG in obljublja, da bo nekega dne zagotovilo zdravilo za številne vrste neplodnosti, upočasnilo ali celo izklopilo biološke ure in omogočilo vrsto selekcije zarodkov, ki zmrazi mnoge hrbtenice.

Na tridnevnem srečanju prejšnji teden na Nacionalnih akademijah znanosti so raziskovalci vneto razpravljali o svojem delu, zagovorniki so predstavili svojo vizijo, kako narediti IVG uporaben, in etiki so se zvijali na svojih sedežih.

"Iskanje ‘popolne’ rase, ‘popolnega’ otroka, ‘popolne generacije’ ni znanstvena fantastika," je skupini v četrtek povedala Amrita Pande, sociologinja z univerze v Cape Townu v Južni Afriki.

Tehnologija za ustvarjanje otrok iz celic, ki niso jajčeca in sperme, je še vedno oddaljena desetletje ali več.

Toda zdaj – preden znanost spremeni možnost v resničnost – je pravi čas, da javnost razmisli o posledicah IVG, je dejal I. Glenn Cohen, strokovnjak za presečišče prava in bioetike na pravni fakulteti Harvard.

"Zagotovo je veliko publikacij in veliko zanimanja v znanstveni skupnosti in super je, da to predstavljamo širši skupnosti," je dejal Cohen po predstavitvah prvega dne. "Če imajo ljudje resne etične pomisleke, je zdaj čas, da jih poveste."

Velik premik pri zdravljenju raka: cepivo mRNA obeta proti melanomu

Jajca mišjih samcev

V enem od najnovejših dosežkov na tem področju je japonski raziskovalec Katsuhiko Hayashi marca pokazal , da lahko pretvori kožne celice odraslih samcev miši v zdrava jajčeca.

Le majhen del mišjih jajčec, ki jih je izdelal, je bil sposobnih za preživetje, vendar so bile miši, vzgojene iz teh jajčnih celic, zdrave in so lahko imele svoje mladiče in dedke.

"Moja glavna želja je prispevati k pomoči ljudem, ki trpijo zaradi neplodnosti," je dejal Hayashi v intervjuju prejšnji mesec. "To, kar počnem zdaj, je zelo osnovna biologija."

Pri živalih bi lahko IVG uporabili za ohranitev vrst, ki jim grozi izumrtje, je dejal Insoo Hyun, bioetik na medicinski šoli Harvard in direktor znanosti o življenju v Bostonskem muzeju znanosti.

Zadnje novice: zdravniki pravijo, da so bolniki zaskrbljeni, da bi zdravljenje z IVF zaradi prepovedi splava postalo nezakonito

Toda ali bi lahko IVG kdaj veljal za varnega pri ljudeh in koliko zarodkov bi bilo treba žrtvovati v procesu, ostajata odprta vprašanja.

In čeprav znanost morda poganja radovednost, se vsi strinjajo, da bo uporabljena za služenje denarja od ljudi, ki obupano želijo nadaljevati svojo biološko linijo ali pa so samo pripravljeni plačati za potomce po lastni izbiri.

"Gre za sprevrženost svetosti razmnoževanja kot temeljnega vidika človeškega življenja," je pred srečanjem dejal Ben Hurlbut, bioetik in zgodovinar znanosti na univerzi Arizona State. "S tem postane industrijski projekt, ki se odziva na želje njihovih bodočih strank ter jih tudi navdihuje in goji."

Že več startupov, podprtih z zasebnim tveganim kapitalom, želi komercializirati ustvarjanje laboratorijsko izdelanih jajčec in sperme, morda najprej pri domačih živalih.

Testiranje na živalih ni več potrebno za odobritev zdravila: vendar visokotehnološki nadomestki niso pripravljeni.

Etična perspektiva

Eno etično vprašanje, ki ga postavlja IVG, je, kdo ima koristi od tovrstnega dela.

"Otrok, ki bi bil ustvarjen, ne obstaja zaradi sebe, ampak zaradi drugih," je dejal Hurlbut. "Ta otrok je izraz želja drugih ljudi."

Več ljudi na konferenci je opozorilo na to, da imajo 90-letniki potomce na ta način, ali dojenčki, ki imajo otroke, ali davno umrli ljudje.

Raziskovalci in etiki se strinjajo, da je v redu posegati po genih, da bi ozdravili bolnega otroka. Te genetske spremembe se ne bodo prenesle na prihodnje generacije.

IVG se ne ukvarja z genetiko, ampak samo uporablja programe, ki so že nameščeni v celici, da ji dodeli drugačno funkcijo – spremeni kožno celico v celico sperme, na primer. Toda ko bo to mogoče storiti na neomejen način, bodo ljudje lahko izbirali med desetinami, stotinami ali tisoči zarodkov v primerjavi z IVF, pri katerem se ustvari le peščica zarodkov.

Vrhunski napredek pri raku je v teku: Tukaj so 3, ki bi lahko spremenili življenja.

Hurlbut je dejal, da zaradi perspektive zgodovine polje rodnosti ni videti dobro, in zdi se, da se pristop "divjega zahoda" ne spreminja.

Oploditev in vitro je bila na primer uvedena brez standardnega postopka kliničnega preskušanja.

Reproduktivne tehnologije so že dolgo biološki, družbeni, pravni in moralni eksperiment, je dejal Hurlbut.

"Resnično še vedno ne razumemo podrobnosti niti same IVF, ki je letos stara 45 let, kaj šele vseh drugih stvari, ki smo jih dodali na vrh," je dejal.

Podoben neznanstveni postopek je vzpostavil hormonski režim, ki ga ženske še vedno rutinsko dobivajo za ustvarjanje jajčec za IVF, je dejal.

"Precej temeljna norma je, da ne eksperimentirate na otrocih, vendar je to in vitro gojenje tehnologije tudi gojenje želja in potencialnega trga, ki na koncu dneva v bistvu vključuje eksperimentiranje na otrocih," je dejal. .

Nadaljevanje tega dela pošilja tudi mešano sporočilo družinam, ki izhajajo iz posvojitve, je pred konferenco povedala Françoise Baylis, filozofinja na univerzi Dalhousie v Kanadi. Zasledovanje biološko sorodnega otroka, ne glede na finančno, znanstveno in etično ceno, razvrednoti družine, ki temeljijo na drugih odnosih, je dejala.

Obvladovanje znanosti

Javnost je nagnjena k domnevi, da si znanstveniki prizadevajo samo za vredne raziskave, je dejala Katie Hasson, pomočnica direktorja znanosti pri Centru za genetiko in družbo , zagovorniški skupini, ki se zavzema za odgovorno uporabo genske tehnologije.

Toda ko je nekaj mogoče, je dejala, domneva postane "zdaj, ko to lahko storimo, kako lahko kdo reče, da tega ne bi smeli storiti?"

Srečanja, kot je prejšnji teden, so namenjena spodbujanju razprave, preden bo prepozno za zaustavitev znanstvenega "napredka".

Več: Po letih neuspeha študija ugotavlja, da so srca po terapiji z matičnimi celicami "močneje črpala"

Dr. Peter Marks, uradnik pri Uradu za hrano in zdravila, je predstavil številne regulativne ovire, s katerimi bi se IVG verjetno soočil v ZDA, samo da bi dosegel stopnjo kliničnega preskušanja.

Zveznih sredstev ni mogoče uporabiti za ustvarjanje zarodkov in trenutno se zarodkom ne sme dovoliti, da bi se razvijali več kot 14 dni v laboratoriju, kar omejuje možnost testiranja njihove varnosti, je dejal Hyun.

Številni udeleženci konference so bili na glas zaskrbljeni, da bodo druge države, morda z manj znanstvenega in regulativnega nadzora, prve nadaljevale delo.

"V znanosti obstaja ego in tudi struktura spodbud," je dejal Hasson. "To se navezuje tudi na argumente, kot je" Če tega ne storimo mi, bo to storila država X, zato bi morali to storiti mi prvi. … Potencial dobička in prizadevanje za komercializacijo teh tehnologij sta lahko velika motivacija."

Za Baylisa je tudi vprašanje nadaljevanja IVG ena od prednostnih nalog.

"Obstaja le toliko znanstvenikov, toliko denarja in časa za reševanje dramatičnih problemov."

Obrnite se na Karen Weintraub na kweintraub@usatoday.com.

Pokritost zdravja in varnosti pacientov pri USA TODAY je delno omogočena z donacijo Fundacije Masimo za etiko, inovacije in konkurenco v zdravstvu. Fundacija Masimo ne zagotavlja uredniškega prispevka.

Mnogi zdravniki vidijo obljubo v doksiciklinu, poceni antibiotiku, ki se prodaja že več kot 50 let.

Kaj je poliamorija?: Kaj morate vedeti o večplastnih odnosih.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni pripravlja priporočila za uporabo kot nekakšne jutranje tablete za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni, je povedal dr. Leandro Mena, direktor oddelka za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni pri agenciji.

Potencial za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni

Zdravilo se že uporablja za zdravljenje vrste okužb. Študija, objavljena prejšnji teden v New England Journal of Medicine, je pokazala njegov potencial za preprečevanje spolno prenosljivih okužb.

V študiji je približno 500 gejev, biseksualcev in transspolnih žensk v Seattlu in San Franciscu s predhodnimi okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi vzelo eno tableto doksiciklina v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Tisti, ki so jemali tablete, so imeli približno 90 % manjšo verjetnost, da bodo zboleli za klamidijo, približno 80 % manjšo verjetnost, da bodo zboleli za sifilisom, in več kot 50 % manjšo verjetnost, da bodo zboleli za gonorejo, v primerjavi z ljudmi, ki niso jemali tablet po spolnem odnosu, so ugotovili raziskovalci.

Študijo so vodili raziskovalci s kalifornijske univerze v San Franciscu, temeljila pa je na podobni francoski študiji, ki je idejo obetala.

Contents

Comments are closed.